VOORBEELD 4: LUBBO DE GRAAF

VOORBEELD 3: RIEKE VAN DER STOEP

VOORBEELD 2: FREDERIEK NELISSEN

En zo nóg 25 interviews!

BEWUSTZIJNSKUNSTENAARS - DEEL 1 -

over hun leven en werkVan deel 1 zijn nog enkele exemplaren beschikbaar. Je kunt het boek hier bestellen en je hebt het binnen drie dagen in huis!


   28 interviews | 292 pagina’s | full color | € 24,95

   excl. €5 verzendkosten) of € 15,- voor de digitale versie


De oorspronkelijke interviews - die de afgelopen 6 jaar verschenen in BewustZijn magazine - zijn geplaatst met een geactualiseerd kader over de laatste ontwikkelingen, opnieuw vormgegeven in een fraai vierkant formaat en aangevuld met afbeeldingen van nieuw werk.


Hieronder vind je drie voorproefjes...


Winkels

Zutphen: De Boekerij, Primera, Boek & Buro, Schepping en Van Someren en Ten Bosch. Haarlem: Meervilt!, Ananda en H. de Vries Boeken Bergen NH: Eerste Bergensche Boekhandel en Blz. Boekhandel Thomas. Alkmaar: Van der Meulen’s Boekhandel. Den Bosch: Palaya Zeist: De Nieuwe Boekerij en De Groene Winkel Nijmegen: Hilarion

VOORBEELD 1: HENK HAGE

Opgeven voor gratis BewustZijn Online 
mailmagazine: klik hier!http://www.live.cloudformz.com/C-201512161605518252-201512161605518197/

 

  Bijpraten II | maart 2016De afgelopen tijd sprak ik met vier kunstenaars die totaal verschillende disciplines beoefenen. Allereerst fijnschilder Kees Blom (l.b.). Bij het woord fijnschilder zag ik onwillekeurig een strakke, ingetogen man voor me, maar niets was minder waar. Hij, uiterst gevoelig, is een levendig prater, die zijn levensverhaal vol diepte en humor schetste. Het schilderen vormt zijn meditatie, hij wordt er heerlijk rustig van. En wat een prachtig werk. Vervolgens bezocht ik vorige week Ellen Baptist (r.b.), ook al zo’n kleurig type. Haar atelier bevatte een ongelooflijke hoeveelheid vooral grafisch werk naast schilderijen. Ze borrelt over van ideeën, leert kinderen omgaan met de drukpers (‘Ik vind het belangrijk dat kinderen kennis maken met dit soort ambachtelijkheden. Ze zitten tegenwoordig zó in hun hoofd!’) en dan is er nog haar privé drukkerijtje met kásten vol letters en cliché’s. Ik was weg van haar boeken, waarvoor ze het papier schepte, houtsnedes en gedichten/tekst maakte en het inbinden verzorgde. Zó kunstzinnig, werkelijk om hebberig van te worden. Een paar dagen later zag ik Loes Botman (r.o.). Wie kent haar

 

  Bijpraten I | februari 2016De kop is eraf, het eerste interview voor het nieuwe boek BewustZijnskunstenaars deel II ligt achter me. Ik ontmoette daarvoor Jeannette Kommer in ‘De Roos’. Dit centrum is een begrip in spiritueel Amsterdam. Je kunt er yoga- en meditatielessen uit verschillende disciplines en lezingen & workshops over de meest uiteenlopende zaken volgen - alles op het gebied van zelfontwikkeling. Er is een winkeltje vol boeken, wierook, tarotdecks en vele andere zaken en de theekoepel is beeldschoon, met z’n uitzicht op het Vondelpark. Zes keer per jaar exposeert een kunstenaar in de oude grote villa; op iedere verdieping is van alles te zien.


Samen met Jeannette bekijk ik haar werk: bijna allemaal kleurige houten panelen, sommige gelakt waardoor de kleur nog meer naar voren komt. Transparant, laag op laag, bewerkt met was, geïnspireerd op de natuur. Ik zag nog nooit schilderijen die aan de hand van een verschillende mallen werden gemaakt. Ze zijn subtiel en stralen toch gedrevenheid uit. De vakkundigheid verraadt haar kunstacademieachtergrond, de lichtheid van haar werk treft me des te meer als ik naar haar levensverhaal luister. Scheppende zielen, die kunstenaars. Wat een plezier ze te mogen ontmoeten.


 


  Een nieuw boek - BewustZijnskunstenaars deel II - is in wording!Het boek BewustZijnskunstenaars was een succes. Inmiddels is het zo goed als uitverkocht. Wil je nog een exemplaar hebben, dan kun je een van de laatste exemplaren hier bestellen. Ondertussen zijn we druk bezig met het interviewen van 20 nieuwe kunstenaars voor de opvolger: BewustZijnskunstenaars deel 2. Hieronder lees je hoe dat ons vergaat. Naar verwachting komt het boek in september uit. Wil je vast een exemplaar reserveren: geef je dan op, dan sturen we het tegen die tijd zonder verzendkosten naar je toe (prijs: € 24,95). Het wordt weer net zo’n prachtig en afwisselend boek als het eerste deel. Even bijpraten.

dierenschilderijen niet? In het echt zijn ze nog veel mooier. Wat een kleurgevoel, de dieren kunnen ieder moment uit hun lijst stappen. Niet iedereen weet dat Loes ook beeldschone plantenvoorstellingen maakt. Dat klinkt misschien wat stijfjes, maar nee. Ik zag groots werk (letterlijk & figuurlijk want ze meten 1.50 x 1.50!) dat me tot in mijn ziel raakte. Diezelfde dag sprak ik met Paul Christiaan van Panhuys (l.o.), die als architect niet alleen zijn idealen op organische huizenbouw richt, maar de buitenomgeving daarin meeneemt. Fantastisch om te horen en trouwens, hij is net zo'n bevlogen verteller als Loes! Bovendien werkt hij aan een bijzonder boek over Faust, samen met kunstenaar Frederiek Nelissen, die hiervoor een grote hoeveelheid schilderijen maakte. Haar interviewden we eerder, voor BewustZijnskunstenaars deel I.

 

 

  Bijpraten III | april 2016De diversiteit aan kunstenaars neemt toe! Intussen ontmoette ik Guus Leideritz, die 20 jaar lang het schilderen liet voor wat het was omdat andere idealen hem in beslag namen. Maar vorig jaar pakte hij zijn liefde voor kleur en vorm weer op. Verrassend werk, buitengewoon subtiel, met grote precisie neergezet.


Later die dag liep ik rond in het atelier van keramist Marjan Schaap op die mooie Groningse boerderij c.q. natuurvoedingswinkel De Wiershoeck. Haar beelden ontroerden me in hoge mate. Marjan exposeert t/m 5 juni met haar dierportretten in Delfzijl.


Verder sprak ik Jos van Wunnik. Een expositie van zijn prachtige en heldergekleurde werk is te bezoeken van 3 april t/m 1 mei bij Aurora Art in Zuid-Scharwoude.


Onno was op bezoek bij de uit Kameroen afkomstige kunstenaar Victor Sonna. Een alleskunner die zich niet in een vorm laat dwingen. Als zijn nieuwste beeld klaar is, gaat hij schilderen. Met alles behalve verf...


En toen was het Goede Vrijdag en maakte ik kennis met Sebe Emmelot, die als illustrator werkt voor kranten als NRC en De Standaard. Daarnaast maakt hij vrij werk, maar mijn hart werd intens aangeraakt door hoe hij vertelde over de Zonneschijf - die stralende verwerkelijking van een beeld dat hij ooit meditatief verkreeg. Sebe maakt ze en verbindt daarvoor koper en goud op steeds verfijndere wijze met elkaar.

Van linksboven naar rechtsonder: Guus Leideritz, Marjan Schaap, Jos van Wunnik, Sebe Emmelot en Victor Sonna

 

  Bijpraten IV| mei 2016En weer ontmoetten we een aantal kunstenaars voor het nieuwe boek. Binnenkort gaan we een maand (bijna) alleen schrijven en vormgeven, ergens op een andere locatie, waarschijnlijk eind mei. Dan zijn alle interviews gedaan, hebben we enige tijd gehad het te laten bezinken en kan er concreet gecreëerd worden. Daar zien we naar uit.


De eerste die ik in april zag was Marga Boogaard (boven). Zij is keramiste en maakt wel heel uniek werk. Die mening wordt kennelijk door velen gedeeld, want Marga won in de relatief korte tijd dat zij als kunstenaar werkt al een aantal prijzen. Haar liefde voor de klei, haar geduld en grote gedrevenheid doen complexe, interessante en bloedmooie objecten ontstaan.


Na alle schilders en keramisten was het werk van Rob Plattel (midden) totaal iets anders. Hij werkt uitsluitend met materialen uit de natuur. (Drijf)hout, zaden, schelpen, stenen, stengels worden op een geheel eigen manier gerangschikt. Erg fraai groot werk!


En in Venlo ontmoette Onno de in Portugal woonachtige Peter de Jong (onder), een kunstenaar die opvalt met zijn grafische werk waarin hij zijn levensvragen verbeeldt.

 

Banner proberen? 
Voor € 100 drie maanden 
op deze site én in het 
mailmagazine!banner.html