JOB TUERLING | Tekst Brenda Reyne | BewustZijn Online #1
Hij raakte geïnteresseerd in tantra (een 5000 jaar oude spirituele oosterse traditie:‘tan’ betekent expansie en ‘tra’ bevrijding, red.), besloot met zijn studie psychomotorische therapie te stoppen en volgt de stroom van het leven. Job Tuerling gáát voor tantra.


Job: ‘Van kinds af aan heb ik geleerd mijn lichaam te gebruiken. Voor sporten, trampoline springen, lekker dansen en sowieso bewegen was bij mij thuis veel ruimte. Ik ben heel lichamelijk en daarvan kan ik genieten. Ook was ik op zoek naar echt contact, in verliefdheid, in relaties. Ik werd uitgeloot bij fysiotherapie, ging op reis naar Peru en kwam via de Caesartherapie bij de opleiding psychomotorische therapie terecht, wat ik 3 jaar gestudeerd heb. Ook dat is gericht op het fysieke, weer breder, met psychologie erbij. Steeds ging ik een weg waarbij het lichaam betrokken was.’


Lees het hele interview >>  Interview Job Tuerling over tantra.pdf

Job over Tantra:

Je gaat meer voelen, meer leven.

Je gaat ‘aan’ staan


  Praful  | Tekst Simone Thomasse  | BewustZijn Online #3Hij had een nummer 1 hit in Amerika met het smooth jazznummer ‘Sigh’, speelt zijn stiltemuziek dit jaar voor de derde keer bij een evenement van Eckhart Tolle, componeert voor onder anderen Deva Premal, produceert cd’s en treedt regelmatig op, ook in Nederland.


De Duitse muzikant Praful (1964) volgt zijn muzikale hart. Praful is Sanskriet voor ‘bloeien’. Zoals een slang haar oude huid afwerpt, liet hij na een diepgaand persoonlijk proces zijn geboortenaam Uli Schröder achter zich. ‘Het was een symbolische stap, als het ware om een nieuw leven te beginnen. Je groeit op met je naam, identificeert je ermee: ik ben … Zo was dat voor mij ook. Maar leven in het nu houdt in dat je steeds meer ziet dat alles om je heen uit laagjes bestaat en niet je kern is. Ik ontdekte dat ik mijn naam kon veranderen en er nog steeds was.’


Lees het hele interview >> Praful.pdf

Praful:

Uiteindelijk moet je gewoon leven en onderweg je pad vinden  Marthe van der Noordaa  | Tekst Brenda Reyne  | BewustZijn Online #4In haar nieuwste boek ‘Een schat aan Liefde’ beschrijft Marthe van der Noordaa drie schatten van de liefde: de eerste ontmoeting, de leerweg van de liefde en het mysterie ervan. BewustZijn online’s Brenda Reyne praat met haar. Hoe houd je de passie en die spannende dynamiek van ooit in je relatie als je langere tijd samen bent?


Marthe van der Noordaa: ‘Dat is een vraag die ik aldoor maar weer tegenkwam, in mijn coachingspraktijk, bij de lezingen die ik geef over de liefde onder de titel ‘Making love’ en in de groepen die ik begeleid. Bovendien viel me op dat veel stellen lang niet alle potentie en mogelijkheden van hun relatie benutten, en toen begon het te borrelen. Zelf heb ik 28 jaar een relatie, dus stof genoeg. Toen ik begon te schrijven, had ik wel deze aanknopingspunten, maar wist ik verder niet wat het precies zou gaan worden. ‘Een schat aan Liefde’ begon met een groot leeg wit vel voor mijn boekenkast waar ik associatief dingen op schreef en plakte. Daarbij voegde ik dingen als een onverwacht inzicht tijdens een coaching, een vraag die iemand stelde bij een lezing, opmerkingen van stellen die ik heb geïnterviewd over de liefde en ik vroeg me bij alles af hoe ik het zelf doe. Door de tijd heen kreeg het boek vanzelf vorm.’


Lees het hele interview >> Interview Marthe van der Noordaa.pdf

Marthe van der Noordaa:

Het mysterie van de liefde vind ik persoonlijk het meest wezenlijke  Krishna Prem | Tekst Charlot Spoorenberg | BewustZijn Online #5Krishna Prem kwam als jongeman in contact met de Indiase leraar Osho en leefde jarenlang in diens aanwezigheid. Het veranderde zijn leven compleet. Tegenwoordig reist hij de wereld over om mensen via  zijn ‘Playshops’ kennis te laten maken met de meditatietechnieken van Osho. Krishna Prem schreef het boek G.U.R.U (Gee You Are You).


Krishna Prem: ‘Ik werd geboren als Michael Mogul in Boston, Massachusetts in de Verenigde Staten en ben de jongste van zes kinderen. Mijn oudste zus was achttien toen ik kwam. Eigenlijk ken ik haar niet goed, maar ik ben wel goede vrienden met haar dochter. En omdat het leeftijdsverschil met mijn broers en zussen zo groot is, ook met andere neven en nichten. In veel milieus en ook in onze familie werd niet gevreeën om de liefde te bedrijven, maar om kinderen te maken. Ik heb dus heel veel vrienden die mij ‘oom Michael’ noemen.’


Lees het hele interview >> Interview Krishna Prem.pdf

Krishna Prem:

Ik kom al twintig zomers in Nederland. Hier zijn de juiste voorwaarden voor meditatie: de mensen zijn slim en het gaat goed met het land  Bertie Hendriks | Tekst Rob Heiligers | BewustZijn Online #7Bertie Hendriks (63), mededirecteur en opleider bij het ITIP (School voor leven en werk), schreef vorig jaar een werkelijk prachtig boek over de zeven levensfasen, dat de titel ‘Dagboek van de Ziel’ kreeg’. Rob Heiligers las en recenseerde het voor BewustZijn Online. Hij was er zo enthousiast over dat hij Bertie wilde ontmoeten. En zo geschiedde.


Al gauw nadat ik me heb geïnstalleerd in de aangename werkkamer van Bertie Hendriks, blijken er een paar overeenkomsten tussen hem en mij te zijn. Ooit waren we fanatieke topsport-tafeltennissers. Ooit vonden we de Ajax-voorhoede Swart/Cruijff/Keizer toch wel het allermooiste voetbal van de wereld spelen. En ooit inspireerden wij als theatermaker/dramadocent anderen om stralend op een toneelpodium te staan. Deze inleidende ontboezemingen zetten een zodanige toon dat ik besluit het interview maar te beginnen met het gloedvol voordragen van de recensie van Bertie’s intrigerende boek ‘Dagboek van de Ziel’; de reden van mijn komst naar Utrecht.


Lees het hele interview >> interview met Bertie Hendriks.pdf

Bertie Hendriks:

Dagboek van de Ziel’ is als een reis langs de verschillende levensfasen
  Oscar Munoz | Tekst Simone Thomasse | BewustZijn Online #9BewustZijn Online ontmoet Oscar Munoz in Amsterdam, waar hij woont en zijn ‘Taijiquan en Qigong Centre’ heeft. En niet alleen daar geeft hij les: hij wordt uitgenodigd in allerlei Europese landen en is gastdocent aan de universiteit van Antioquia in Colombia. We zijn in de eerste plaats nieuwsgierig naar het verschil tussen Taijiquan en Qigong.


Oscar: ‘Taijiquan is een vorm van Qigong, dat al een geschiedenis van zo’n vijfduizend jaar heeft. Taiji is pas rond het jaar 1600 ontstaan, en bovendien een vechtkunst. Qigong kan gezien worden als oefeningen om je energie, je ‘qi’ te leren begrijpen, in evenwicht te brengen en door te laten stromen. ‘Qi’ betekent ‘interne kracht’ en ‘gong’ staat voor praktiseren. Het woord ‘Qigong’ kan het best begrepen worden als ‘het cultiveren van energie’. ‘Taiji’ staat voor het yin-yang teken en ‘quan’ betekent ‘vuist’. Ook Taiji bewerkstelligt een harmonische integratie van lichaam en geest.’


Lees het hele interview >> oscar munoz.pdf

Oscar Munoz:

De meeste mensen voelen hun lichaam niet

meer goed
  Deva Premal | Tekst Charlot Spoorenberg | BewustZijn Online #8Deva Premal (Duitsland, 1970) en haar echtgenoot Miten (Groot Brittannië, 1946) zijn misschien wel de bekendste mantrazangers ter wereld. Sterker nog: dankzij hen kunnen veel westerlingen de teksten van duizenden jaren oude mantra's letterlijk meezingen. Stap een yogales binnen en de kans is groot dat je hun muziek op de achtergrond hoort. Ieder jaar komen ze naar Almere om twee concerten te geven.


Deva Premal en Miten interviewen stond al een paar jaar hoog op mijn lijstje. Vorig jaar lukte het niet vanwege hun strakke schema, maar dit jaar was ik hartelijk welkom. De ochtend voor hun eerste optreden parkeer ik de auto onder hun hotel en stap de lift in. En sta oog in oog met twee mooie mensen. Ik staar ze aan en realiseer me dat ik Deva en Miten tegenover me heb. ‘Ehh,’ stamel ik, ‘I’m here to see you!’ Meteen krijg ik een grote knuffel van Miten en Deva volgt. Er blijken twee interviews op dezelfde tijd ingepland te zijn. Geen probleem, dan spreek ik met Deva alleen. Tijdens ons gesprek gebeurt me iets vreemds.


Lees het hele interview >> Interview Deva Premal.pdf

Deva Premal:

Het geluid verbindt ons, het is universeel
  Marjanne Huising | Tekst Rob Heiligers | BewustZijn Online #11Vanuit Assen ga je naar het oosten richting Rolde, over het Deurzerdiepje langs boerderij Kamps en dan linksaf de Tumuliboslaan op. En inderdaad zijn hier tientallen tumuli te zien. Die grafheuveltjes uit de ijzertijd liggen her en der verspreid tussen de bomen. Bij een parkeerplaats staat Marjanne Huising, heggenheks en schrijfster van het boek ‘De heilige buxusboom en 33 andere bomen’, al te wachten. Ze wilde graag hier, midden in een oud Drents landschap, afspreken voor ons interview.


Als we het bospad oplopen is daar meteen een enorme beuk die aandacht vraagt. ‘Zie je hoe die wortels zo kronkelend zichtbaar zijn?’ vraag Marjanne. ‘Dat doen beuken altijd, hun wortels blootgeven, ze staan niet helemaal op de aarde. Er zit iets verhevens in een beuk.’

Lees het hele interview >> De Heggenheks.pdf

Marjanne Huising:

Vaak heb je al een boom bij je, maar het kan net zo goed zijn dat een boom zich aandient
  Alexandra Nagel | Tekst Brenda Reyne | BewustZijn Online #12De Duitse Julius Spier (1887-1942) speelde een grote rol in het leven van Etty Hillesum. Hij is de S. uit haar dagboeken, haar handlezende psychotherapeut, leraar en geliefde. Bovendien wordt Hillesum zijn secretaresse en maakt ze deel uit van de hechte vriendenkring rond Spier.

Alexandra Nagel (1961) werkt aan een promotieonderzoek over Julius Spier. Brenda Reyne interviewde haar.


Alexandra: ‘In 2000 ben ik opnieuw gaan studeren. Geschiedenis van de westerse esoterie, aan de Universiteit van Amsterdam. Daarnaast werkte in een grote, esoterische boekwinkel in Eindhoven. De studie gaf een enorme diepgang aan alles wat we in de winkel verkochten.’


Lees het hele interview >> Alexandra Nagel.pdf

Alexandra Nagel:

Door mijn speurdrift beland ik nogal eens op zijpaden. Tegelijkertijd levert dat soms leuke inkijkjes op
  Ravi Shankar | Tekst Charlot Spoorenberg | BewustZijn Online #13Op donderdag 12 november vonden tientallen mensen de dood bij een terroristische aanslag in Beiroet. De dag erop werden we massaal opgeschrikt door de aanslagen in Parijs, waarbij 130 mensen het leven lieten. In heel Europa werd dat weekend over bijna niets anders gepraat. Gesprekken doorspekt met ongeloof, woede en vooral angst. Het was dan ook een zegen op zaterdagavond erna in een uitverkocht Beurs van Berlage bij een meeting met spiritueel leider Sri Sri Ravi Shankar te mogen zitten. Vooral vanwege het thema die avond: wereldvrede door innerlijke vrede.


Lees het hele interview/verslag >> Wereldvrede door innerlijke vrede.pdf

Sri Sri Ravi Shankar:

Geweld komt niet van God of AllahOpgeven voor gratis BewustZijn Online 
mailmagazine: klik hier!http://www.live.cloudformz.com/C-201512161605518252-201512161605518197/


  Arjan Bos / Earth Matters | Tekst Simone Thomasse | BewustZijn Online #15Omdat de aarde ertoe doet, omdat wij ertoe doen…

een interview met Arjan Bos (1971), initiator van Earth Matters
 
Wie de website van Earth Matters bekijkt, zal verbaasd staan over de gigantische hoeveelheid informatie die deze site beschikbaar stelt. Keurig gerubriceerd kun je er kritische en onthullende artikelen, video’s en een uitgebreide lezingen- en workshopagenda vinden over onderwerpen die variëren van spiritualiteit en wetenschap tot gezondheid, milieu en duurzaamheid en nog veel meer. Niet perfect genoeg naar de zin van voortouwnemer Arjan Bos, die samen met zo’n 25 betrokkenen een en ander vorm geeft. Daarover later meer. Earth Matters betrok een paar jaar geleden een gedeelte van een vleugel van een voormalig universiteitsgebouw in Haren bij Groningen en heeft inmiddels zelfs een tv studio, compleet met regiekamer, tot zijn beschikking. Voldoende om benieuwd te zijn naar wat Arjan Bos drijft.

earth matters Arjan Bos.pdf

Arjan Bos:

Toen zijn mij de schellen van de ogen gevallen en begreep ik dat er wel een heel andere realiteit móet zijn dan die van het 8 uur journaalBanner proberen? 
Voor € 100 drie maanden 
op deze site én in het 
mailmagazine!banner.html